REPTE 4.1. Director







     1. Què significa autonomia de centres? En què pot ser autònom un centre? 

L’autonomia de centres és la llibertat d’aquests d’actuar segons els seus interessos, criteris i creguin convenient en determinats àmbits i dins uns límits prèviament establerts a la LEC.
Un centre pot ser autònom en l’àmbit de la pedagogia, organització i la gestió de personal i econòmica.



2.     Òrgans unipersonals del centre: què significa i qui són? 

Els òrgans unipersonals de direcció́ dels centres públics són el director o directora, el secretari o secretaria, el cap o la cap d’estudis i els que s’estableixin per reglament o en exercici de l’autonomia organitzativa del centre. Aquests òrgans unipersonals integren l’equip directiu, que és l’òrgan executiu de govern dels centres públics i que ha de treballar d’una manera coordinada en el compliment de les seves funcions. La direcció́ del centre també́ pot constituir un consell de direcció́. 


3.     Elecció́ del director/a: com es fa? 

El procediment de selecció del director/a és el de concurs. Hi pot participar el personal funcionari docent que compleixi els requisits establerts legalment.
En el procés de selecció es valoren els mèrits de competència professional i capacitat de lideratge així com el projecte de direcció que ha de presentar cada candidat. Cadascun d’aquests aspectes requereixen una puntuació mínima. En aquest procés es consideren primer els candidats ja destinats al centre i després la resta. En absència de candidats, o si no se n’ha seleccionat cap, el departament nomena el director/a, amb caràcter extraordinari, i basant-se en criteris de competència professional i capacitat de lideratge, s’ha de presentar igualment el projecte de direcció.
El govern ha d’establir per reglament el procediment de renovació del mandat de les direccions dels centres que obtinguin una avaluació positiva en l’exercici de llur funció.


4.    Què és l’equip directiu, qui forma part? Com es forma? 

L’equip directiu és l’òrgan executiu de govern dels centres públics i és integrat pel director o directora, el secretari o secretària, el cap o la cap d’estudis i els altres òrgans unipersonals que s’estableixen pel reglament o en exercici de l’autonomia organitzativa del centre, els quals són responsables de la gestió del projecte de direcció establert per l’article 144. Correspon al director o directora nomenar i fer cessar els membres de l’equip directiu i del consell de direcció. També li correspon l’assignació o la delegació de funcions a altres membres del claustre, i la revocació d’aquestes funcions.


5.    Funcions dels membres de l’equip directiu 

DIRECTOR
El director o directora de l’escola és el màxim responsable de la direcció, l’organització i el funcionament del centre. És l’encarregat de formular la proposta del projecte educatiu del centre i de les posteriors modificacions i adaptacions. Té el lideratge pedagògic i ha d’orientar, dirigir i supervisar les diferents activitats del centre. També ha de garantir el compliment de les normes de convivència i adoptar les mesures disciplinàries corresponents. A més, té funcions de representació del centre. El director és el president del consell escolar i ha de fomentar la participació de les famílies. També és el cap de personal de totes les persones que treballen en el centre.

CAP D’ESTUDIS
planificació, el seguiment i l’avaluació interna de les activitats del centre, i la seva organització i coordinació, sota el comandament del director del col·legi. Les seves funcions principals serien; coordinar les activitats escolars reglades i extraescolars en col·laboració amb el consell escolar del centre i les associacions de pares, substituir al director en cas d’absència, coordinar l’elaboració i l’actualització del projecte curricular de centre i vetllar per la coherència i l’adequació en la selecció dels llibres de text.

SECRETARI
És la persona responsable de les tasques relacionades amb la gestió econòmica del centre, de la documentació acadèmica i administrativa i dels recursos materials. També controla el manteniment i la conservació de les instal·lacions.
   

6.    Lideratge pedagògic, què és? 

El lideratge pedagògic és una de les funcions del director que es basa en donar resposta a les necessitats dels alumnes, amb la finalitat que assoleixin les competències bàsiques i el màxim aprofitament educatiu, d’acord amb llurs possibilitats individuals.
També té com a propòsit establir uns objectius educatius, planificar un currículum, avaluar els docents i la seva ensenyança.

I han de formular i desenvolupar propostes pedagògiques, organitzatives i de gestió́ al servei de l'assoliment de l’excel·lència pedagògica en un context d'equitat.


Responsable: Director Saül Aixa Requena