REPTE 9. L'avaluació



CONCEPTE D'AVALUACIÓ
L’avaluació és un procés sistemàtic i continu de recerca i recollida d’informació, el procés permet a l’educador conèixer la situació d’aprenentatge de l’educand, també permet elaborar una sèrie de judicis respecte a aquesta situació i prendre decisions respecte a l’objecte avaluat per tal de regular l’activitat educativa, ajudar a l’educand en els seus aprenentatges i comprovar l’assoliment d’objectius.


TIPUS D'AVALUACIÓ
Inicial: La seva finalitat és fer un diagnostic de les necessitats, problemes i experiències viscudes anteriorment. Es realitza a començament de curs per saber els coneixements previs de l'alumnat per així poder establir el nivell més adequat d'ensenyament a els mateixos.

Continua: és aquella que es duu a terme durant el curs de manera contínua. L'objecte d'avaluació són els processos dels alumnes i els seus progressos. S'interpreten les dades obtingudes per trobar facilitats o dificultats de l'alumne en el seu aprenentatge per poder adaptar les activitats a aquest.

Final: es realitza al final de l'assignatura. Es fa per comprovar si els alumnes han assolit els objectius marcats pel mestre i si han pogut seguir la seva planificació. És important per saber si els alumnes han assolit els coneixements. Al final es redueix a un resultat final qe facilita la comparació, classificació i selecció d'alumnes.


MOMENTS DE L'AVALUACIÓ
· Inicial (diagnòstica): aquella que fem amb anterioritat al nou curs escolar per identificar els coneixements previs de l'alumne sobre l'assignatura.

· Formativa (continuada, processual): es fa durant el procés d'ensenyament-aprenentatge amb l'objectiu de supervisar l'evolució de l'alumne.

· Final (sumativa): es realitza al final de l'assignatura o UD. Avalua el procés global i té molta relació amb la nota final. Permet orientar al professorat per ajustar la tasca al progrés dels alumnes.


CRITERIS D'AVALUACIÓ
Fan referència als instruments i activitats d'avaluació. És important establir els criteris i que siguin coherents amb els objectius, continguts i activitats marcats anteriorment a la UD i que contribueixen a l'assoliment de les competències bàsiques.


BIBLIOGRAFIA
Arco Bravo, I., Camats Guàrdia, R., Flores Alarcia, Ò., Melero Ribes, À., & Suau Castro, J. (2013). L'Escola del segle XXI: contextos, processos i reptes de futur (1st ed.). Lleida: Universitat de Lleida.

Responsable: Director Saül Aixa Requena