REPTE 4.6. Coordinador cicle superior
1. Per a què ens hem de relacionar amb l’entorn? Què són els Plans Educatius d’Entorn? Es porten a terme en contextos socioeconòmicament desfavorits?
Els plans educatius d’entorn són una proposta educativa que vol donar resposta a les múltiples necessitats de la nostra societat. És a dir, són uns instruments per tal de donar una resposta adequada a les necessitats educatives, coordinant i dinamitzant l’acció educativa en els diferents àmbits de la vida dels infants i joves.
Els plans educatius d’entorn també estan presents en els contextos socioeconòmics desfavorits tot i que no de la mateixa manera que en altres situacions.
2. Inclusió-Integració: diferències. El Departament d’Ensenyament fa una aposta per la Inclusió: explicar els principis claus
Les principals diferències entre aquests dos termes són les següents:
- En el cas de la integració consisteix en la integració únicament d’aquells que poden seguir més o menys el currículum comú amb les degudes adaptacions i amb el suport que faci falta però en canvi, la inclusió ens diu que tothom està integrat.
- Una altra de les diferències seria que en la integració les persones amb necessitats especials s’han d’adaptar al sistema que ja existeix però en canvi, en la inclusió el sistema i la societat s’adapten per atendre les necessitats d’aquestes persones. És a dir, en el cas de la inclusió aquests alumnes se’ls tracta igual que a la resta però per contra, en la integració no els hi donen les mateixes oportunitats.
Dos dels principis claus que destaca el departament d’ensenyament sobre la inclusió són els següents:
- El reconeixement de la diversitat com un fet universal
- La personalització de l’aprenentatge perquè cada alumne pugui desenvolupar al màxim les seves potencialitats.
3. Estratègies organitzatives per atendre a la diversitat: les aules d’acollida, els centres d’Ed Especial... Explicar en què consisteix cada estratègia.
Aules d’acollida:És un espai on l’alumnat nouvingut assisteix una part del seu horari escolar per tal que vagi adquirint una major autonomia personal i competència lingüística a fi de poder seguir el currículum amb tota normalitat. El seu objectiu és garantir l’aprenentatge d ela llengua, l’accés al currículum comú i el procés de socialització d’aquest alumnat.
Centres d’educació especial:Són aquelles escoles destinades especialment a aquells alumnes que tenen unes necessitats educatives especials i no poden seguir amb normalitat l’aprenentatge en l’escola ordinària.
Aprenentatge col·laboratiu:Consisteix en una estratègia que adopten els centres on es realitzen més treballs en equip i que d’aquesta manera els alumnes siguin capaços d’ajudar-se els uns als altres.
El suport lingüístic i social:Són recursos que s’ofereixen als alumnes d’origen estranger que necessiten ajuda específica per seguir el currículum, i van adreçats als professionals de l’ensenyament que se n’ocupen. L’objectiu és facilitar que aquests alumnes continuïn progressant en el domini de la llengua vehicular de l’escola i del llenguatge acadèmic específic de les matèries, atenent les seves necessitats emocionals, relacionals i d’inclusió escolar i social.
4. Serveis educatius i centres de recursos: què són?
Els serveis educatius són equips mutliprofessionals que donen suport i assessorament als centres educatius públics i privats concertats de nivells educatius no universitaris (professorat, alumnat i famílies).
Els centres de recursos són grups que s’encarreguen de conèixer la recerca en didàctica i educació per promoure i difondre els resultats i adequar-los a les necessitats del professorat. També dissenya i difon activitats i recursos que ajudin als professors en la tasca innovadora.
5. Defineix: Mesures i suports universals, mesures i els suports addicionals per atendre a la diversitat, mesures i els suports intensius
Mesures i suports universals:Són accions i pràctiques de caràcter educatiu que permeten flexibilitzar el context d’aprenentatge, proporcionen estratègies per minimitzar les barreres d’accés i a més a més, garanteixen l’aprenentatge significatiu, la convivència, el benestar i el compromís de tota la comunitat educativa.
Mesures i suports addicionals:Són actuacions educatives que permeten ajustar la resposta pedagògica de forma flexible i temporal focalitzant la intervenció educativa en el procés d’aprenentatge juntament amb l’avenç personal i escolar. Són necessàries per a poder cercar la màxima participació en les situacions educatives del centre i de l’aula, i també han de vincular-se a les mesures i suports universals del centre.
Mesures i suports intensius:Aquests són específics per als alumnes amb necessitats educatives especials, estan adaptats a la seva singularitat i permeten ajustar la resposta educativa de forma extensa i normalment sense establir un límit temporal.
6. Que és el PI i la DUA?
DUA:Disseny Universal per l’Aprenentatge
És una manera de pensar sobre l’ensenyament i l’aprenentatge que ajuda al fet que tots els estudiants tinguin la mateixa oportunitat de ser exitosos. Desenvolupar un pla de lliçons d’aquesta manera ajuda a tots els nens però pot ser particularment beneficiós pels que tenen dificultats d’aprenentatge i d’atenció.
Per tant, consisteix principalment en fer servir una varietat de mètodes d’ensenyança per eliminar barreres que interfereixin en l’aprenentatge i ser capaços d’oferir a tots els estudiants les mateixes oportunitats per assolir l’èxit.
PI:Pla Individualitzat
És una eina que planifica les mesures, el tipus de metodologia i les ajudes concretes que s’ofereixen a l’alumne amb necessitats educatives especials. L’objectiu d’aquest pla és afavorir l’aprenentatge a l’aula i promoure la inclusió en la vida escolar.
Existeixen dos tipus de PI:
Per una banda, tenim el metodològic que tal com el seu nom indica, es basa en adaptar la metodologia empleada per afavorir l’aprenentatge i l’avaluació. Alguns exemples serien posar l’alumne a primera fila a prop del professor o assegurar-se que ha entès el temari a l’acabar d’explicar-lo.
Per l’altra banda, tenim curricular que va un pas més enllà, aquest consisteix en reduir els continguts a avaluar per tal d’assegurar una correcta assimilació dels conceptes més bàsics de cada curs. Per tant, es basa en prioritzar els coneixements més claus, deixant de banda aquells irrellevants encara que siguin objectius per la resta de companys.