REPTE 4.4. Coordinador cicle inicial
1. Per a què és important la relació amb les famílies? En què poden participar. Participació institucional: Consell Escolar, Tutories
La relació amb les famílies a les escoles és molt important per al desenvolupament de l’alumne. Un professor ha de tenir contacte amb les famílies, saber qui són, com són, les seves creences... Una bona relació família-escola fa que els nens tinguin una educació més fluida i satisfactòria ja que amb el diàleg, tan la família com l’escola es posen d’acord amb la educació impartida al nen/a.
L’escola i la família són dues principals fonts d’aprenentatge per als nens/es. És per això, que s’ha d’establir una connexió per a educar de forma eficient.
Esta clar que la implicació de les famílies a l’aula millora el nivell acadèmic i el clima escolar, les famílies poden participar a l’AMPA de l’escola, en activitats que realitza el centre, en algunes classes especifiques per a la seva intervenció, amb les tutories...
Tot això està reglat a nivell institucional on els centres estan obligats a potenciar la participació de les famílies en l’educació dels seus fills.
2. En què consisteixen les tutories. Reunions obligatòries durant l’any amb les famílies.
Les tutories són reunions amb els pares o tutors legals de l’alumne amb el seu professor/tutor del centre escolar. Aquestes tutories es realitzen per a parlar sobre l’expedient acadèmic de l’alumnat amb els seus pares i afavorir el bon desenvolupament dels fills en l’àmbit escolar. Són molt importants realitzar-les al llarg del curs per saber també el tipus de famílies dels teus alumnes i establir-hi un vincle professional que pot servir per resoldre dificultats i certs dubtes que tinguin tan els pares com el professor.
3. Què és el projecte de convivència? Qui l’elabora? Qui l’aprova?
El Projecte de convivència és l’instrument on es reflecteixen les accions que el centre
docent desenvolupa per capacitar tot l'alumnat i la resta de la comunitat educativa per a la
convivència i la gestió positiva dels conflictes. També ha de respondre a les necessitats concretes de cada centre.
El projecte de convivència l’elabora la direcció del centre amb la col·laboració del claustre, la comissió de convivència i el suport del consell escolar.
Qui l’aprova és el director del centre.
4. Quines qüestions ha d’abordar el Projecte de Convivència?
Segons el departament d’ Educació el Projecte de convivència de centre ha d’incloure, almenys, els continguts següents:
· Una concreció de la contextualització del centre recollida en el Projecte educatiu, on s’incloguin els trets més destacats del centre i el seu entorn en relació amb els factors que poden incidir en la convivència.
· Una diagnosi de la situació de la convivència en el centre que permeti determinar els punts forts i febles i les necessitats del centre educatiu en matèria de convivència.
· La formulació dels objectius específics d'acord amb el Projecte educatiu de centre, els objectius generals del Projecte de convivència del Departament d’Ensenyament i les necessitats detectades.
· La formulació dels indicadors d’avaluació que permetin conèixer el grau d’assoliment dels objectius específics.
· La concreció de les mesures de prevenció, detecció i intervenció educatives orientades a aconseguir els objectius específics. Aquestes mesures estaran temporalitzades.
· La concreció de protocols de prevenció, detecció i intervenció enfront situacions de conflictes greument perjudicials per a la convivència. (educacio.gancat.cat, 2015)
Responsable: Coordinador cicle inicial Mar Riera