REPTE 4.5. Coordinador cicle mitjà




1. Diferència entre Innovació, Reforma i Transformació. Definició d’Innovació Educativa 
Reforma educativa:És una modificació o actualització del sistema educatiu d’una nació amb l’objectiu de millorar-lo. Per tant, l’objectiu principal de tota reforma educativa és millorar el sistema educatiu, ja sigui perquè es consideri necessari actualitzar el currículum escolar o bé perquè es volen modificar mètodes o continguts per tal de disposar d’un sistema educatiu més eficaç.
Transformació educativa:És un canvi profund en el sistema educatiu en l’àmbit pedagògic, organitzatiu i administratiu.
Innovació educativa:
En elsDocuments per a l’organització i la gestió dels centresens diu que la innovació és el següent: “és un dels motors de progrés del sistema educatiu i un element important per millorar-ne la qualitat i la progressiva adequació als reptes que l’evolució social planteja”.
També el Departament d’Ensenyamentens diu que: “s’entén per innovació pedagògica un procés planificat de canvi i renovació que es fonamenta en la recerca, que respon a l’evolució social, que condueix a obtenir una millora en la qualitat del sistema educatiu i que pot ser transferible a la resta de centres educatius”.
Diferència entre els tres conceptes:La reforma marca quin canvi i innovacions s’han de realitzar en el sistema educatiu en canvi, la innovació és la incorporació de nous elements que no apareixen al sistema educatiu i per últim, la transformació és el resultat de tots dos canvis. És a dir, com a resultat d’ambdós processos, es genera una transformació en el sistema educatiu.

2. Relació de projectes i programes innovadors a l’escola i un petit resum de síntesi. 
Projectes d’innovació:Consisteixen en iniciatives d’un centre educatiu, o d’un grup de centres, que formen part d’un projecte educatiu de centre, que responen a objectius de millora educativa prèviament fixats en un pla d’acció i que aporten evidències del canvi que ha significat per al centre o centres pel que fa a les competències dels alumnes o a l’organització i gestió, com seria l’exemple de l’aplicació de les TAC (Tecnologies d’Aprenentatge i Coneixement) per a l’aprenentatge de competències.
Programes d’innovació:Consisteixen en plans d’acció que el Departament d’Ensenyament prioritza i impulsa. Tenen com a finalitat millorar els resultats del sistema educatiu adequant-lo al canvi i a l’evolució social. Totes i cada una de les modalitats pot aplicar-se en un o més àmbits, i per al seu impuls i reconeixement es crearan els programes d’innovació o es faran convocatòries de reconeixement de projectes d’innovació de centres i de pràctiques educatives de referència.

3. Revisar Escola21, què és? Quines escoles de Lleida surten?
L’escola Nova 21 és una aliança de centres educatius i entitats per un sistema educatiu avançat que respon a la crida de la UNESCO per la participació de tots els sectors en un procés inclusiu de millora de l’educació.
Es va crear l’any 2016 per conveni entre el Centre UNESCO de Catalunya, la Fundació Jaume Bofill i la Universitat Oberta de Catalunya, al que s’hi van sumar l’Obra Social “la Caixa” i la Diputació de Barcelona.
Per tant, l’Escola Nova 21 proposa una transformació del sistema educatiu per tal que s’actualitzi adoptant plenament un propòsit dirigit a desenvolupar competències per a la vida en el nostre context històric i unes pràctiques d’aprenentatge fonamentades en el coneixement existent de com les persones aprenem. 
L’objectiu final és que tot infant, independentment del seu context i condicions, pugui gaudir en qualsevol centre del Servei Educatiu de Catalunya d’experiències d’aprenentatge rellevants que li permetin desenvolupar el seu projecte de vida amb dignitat, sentit i benestar. 
Escoles de la ciutat de Lleida compromeses amb el canvi:
-       Escola Joc de la Bola
-       Escola La Mitjana
-       Escola Magraners
-       Escola Parc de l’Aigua
-       Institut Manuel de Montsuar
-       Institut Samuel Gili i Gaya
-       Joan Maragall
-       Institut Joan Oró
-       Jesuïtes Lleida – Col·legi Claver 

4. Revisar ARA ES DEMÀ. Què és?
Ara és demà és el nom que se li ha donat al debat que el Consell Escolar de Catalunya (CEC), organisme en què hi ha representants dels diversos sectors de la comunitat educativa, té la finalitat d'articular sobre el futur de l'educació al nostre país. 
L’objectiu és reflexionar sobre les polítiques educatives per avançar en qualitat i equitat i afavorir l’èxit de tot l’alumnat.
El debat està centrat en 5 aspectes:
-      L’alumnat
-      El professorat
-      El centre educatiu
-      L’arquitectura del sistema

-      Els pilars del sistema educatiu


Responsable: Coordinador cicle mitjà Pol Roig